Návštěva pivovaru

 
Ve středu 10. 10. 2012 se naše třída zúčastnila v rámci odborného výcviku exkurze v pivovaru Černá Hora. Cílem bylo vidět výrobu piva na vlastní oči, zhlédnout expozici muzea, Hotel Sladovna s wellnes centrem a udělat průzkum s ochutnávkou poledního menu.

Exkurze začala v pivovaru, kde nás přivítal vedoucí pracovník. Nejprve nás seznámil s celou historií a výrobou piva pak následovala prohlídka jednotlivých prostor. Nejzajímavější byla varna, která je prý srdcem pivovaru. Slad se tu rozmíchává s vodou, poté se míchá šrot s vodou, z něho se získává mláto a cukerný roztok, ten odtéká do další kádě, kde se povaří s chmelem. Další fázi se říká chmelovar. Následuje spilka, kde dochází ke kvašení, které probíhá 8-12 dní. Pak následuje proces dozrávání a dokvašení po dobu 12-17 dní a filtrace, která zbavuje pivo zakalení a kvasných buněk. Vše končí ve stáčírně, která je vybavena novu výrobní linkou. Pivo se plní automaticky do lahví, je opatřeno etiketami a putuje k zákazníkovi nejen v tuzemsku, ale i do mnoha míst v zahraničí.
 

Hotel Sladovna****

Dalším cílem naší exkurze byl Hotel Sladovna. Zaujaly nás kongresový sál i restaurace, ale nejvíce se nám líbil saunový svět, který je součástí hotelu. Ten nás okouzlil po všech stránkách. Většina z nás si řekla, že si našetří peníze a určitě to výhledově vyzkouší na vlastní kůži. Sauna byla finská, bio aroma, parní aromatická, solná - Kneippův chodník, tepidarium, infrasauna. Součástí sauny byla ledovna s tropickým deštěm, ochlazovacím bazénkem a nezbytná odpočívárna s lehátky. K vybavení hotelu patří také vnitřní bazén s masážními tryskami a protiproudem a whirpoolka. Kdo rád sportuje, může si zde zahrát i bowling.

Dále následovala zajímavá prohlídka muzea, kde jsme zhlédli i videozáznam o výrobě a distribuci piva.
Po exkurzi jsme si v Černé Hoře dali polední menu, abychom zjistili klady a zápory místní nabídky. Většina z nás navštívila Pizzerii Piccolo, kde jsme si vybrali z bohaté nabídky. Jídlo bylo výborné, kladem byl bezchybný servis. Vše jsme pak zhodnotili společně s učitelkami odborného výcviku.
Exkurze se nám líbila a rádi bychom se opět na nějakou vypravili.

 Michaela Ženožičková, Veronika Ženatá 
     žákyně oboru kuchař - číšník (KC2 )

Pedagogický dozor:
Bc. Drahomíra Ševčíková
pí Jaroslava Přikrylová
 

Kompletní fotodokumentace z exkurze zde