Exkurze v Pěstitelské pálenici v Cetkovicích

„Jak to funguje v pálenici?“

Na toto téma byla zaměřená odborná exkurze žáků 1. ročníku oboru „Kuchař – číšník“.

V rámci odborného výcviku jsme se vypravili s paní učitelkou odborného výcviku Bc. Drahomírou Ševčíkovou do Cetkovic, abychom zjistili, jak se pálí ovocné destiláty tzv. teplou cestou.

Vedoucí pan Petr Staněk, majitel soukromé pálenice, nám velice ochotně a podrobně vysvětlil technologický postup výroby a ukázal veškeré potřebné zařízení.

Na vlastní oči jsme viděli, jak se z výchozí suroviny „majče“ (tj. zkvašené ovoce s patřičnou cukernatostí) mění pomocí destilace a rektifikace (tj. opětovná destilace) na čistý vysoce procentní alkohol, který se posléze ředí destilovanou vodou na požadovanou lihovitost.

Také jsme viděli výrobní zařízení na destilaci, kontrolní zařízení, vyzkoušeli jsme si měření cukroměrem, lihoměrem a někteří si vyzkoušeli i nezbytné výpočty.
Podle výchozí suroviny vzniká slivovice, hruškovice, třešňovice, kalvádos, meruňkovice atd. Dozvěděli jsme se, že povolené množství na 1 osobu je 30 l 100 % alkoholu a že cena za vypálení 1 litru včetně daně činí 260,- Kč.

Závěrečná fáze exkurze proběhla v Boskovicích v restauraci „Repete“, kde jsme si prohlédli prostory a dali dobré polední menu. Obsluhoval nás Teodor Dočkal, žák 3. ročníku, který zde vykonává odbornou praxi. Jídlo nám chutnalo, ale k obsluze jsme měli výhrady.

Exkurze byla velice zajímavá, podnětná a moc se nám líbila.

žáci 1. ročník
Kuchař - Číšník

Fotogalerie z akce




Sledujte nás na Facebooku

progeCAD - alternativa AutoCAD ®
Dodavatelem školní verze konstrukčního 2D&3D programu progeCAD Professional je konstrukční a vývojová kancelář SoliCAD, s.r.o.