Baristický kurz

Kurz kávy „BARISTA“ na VASS
V termínech 5. - 6. 3. 2012 a 7. - 8. 3. 2012 proběhly na VOŠ Ekonomické a zdravotnické a SŠ Boskovice dva kurzy kávy „BARISTA“. Kurzů se zúčastnili studenti ze všech ročníků oboru Kuchař-číšník a Hotelnictví. Na naší škole to bylo vůbec poprvé, co se podařilo tento kurz zajistit a to hlavně díky DiS. Petru Šafránkovi (garant oboru Kuchař-číšník).
Kurz se skládal z teoretické a praktické části.
Teoreticky se absolventi seznámili s historií, druhy, pěstováním, sklizní, zpracováním, degustaci a s teorií přípravy kávy. V praktické části pak nacvičovali čištění a sanitaci kávovaru, nastavení hrubosti a gramáže, přípravu špičkového espressa, degustaci, nácvik šlehání mléčné pěny. Součástí kurzu byl i trénink základních receptů z kávy a mléka a příprava horké čokolády, nechyběla ani ukázka techniky „latte art“.
Kurz vedl špičkový odborník barista a mistr kávy pan Michal Křižka (www.cafeart.cz), který je mimochodem lektorem Pražského kulinářského institutu.
Nejlepší účastníci absolvovali soutěž v přípravě espressa a cappuccina podle mezinárodních kritérií.
Nejúspěšnějšími v soutěži se stali – sl. Monika Hlaváčková (3. ročník, obor Hotelnictví a turismus) a p. Radovan Plšek (2. ročník, Kuchař-číšník).